Tuesday, October 13, 2009

Like a Virgin

Madonna was laatst op David Letterman. Perfect strakgetrokken gezicht, afgetraind lijf en ze flirtte ondeugend met de presentator. Het kan dus echt tegenwoordig: voor altijd jong. Na de piek van haar carrière kreeg ze kinderen, op 38- en bijna 42-jarige leeftijd. Op 48-jarige leeftijd adopteerde ze een zoon, en dit jaar, op 50-jarige leeftijd, adopteerde ze een dochter. Zien gezinnen van topvrouwen er in de toekomst allemaal zo uit?

Het goede nieuws is dat het tegenwoordig kan, topvrouw zijn. In dat opzicht is de feministische golf geslaagd. Maar hoe dat te combineren met moederschap, daarover vliegen wij vrouwen elkaar nog steeds in de haren. Oude feministen zweren bij quota, positieve discriminatie en opgelegde cultuurveranderingen. Vrouwen, de ‘niggers of the world’, moeten geholpen worden. Nieuwe feministen zoals Heleen Mees denken dat vrouwen mannen in de kast zijn. We moeten durven uitkomen voor onze carrièredrive. Niks borstvoeding, gratis kinderopvang en excuustruzen, maar laten zien dat je je mannetje kunt staan. Letterlijk. Dumpen in de crèche die kinderen, als je ze al neemt. Dat moet. De antifeminist Marike Stellinga gruwelt van al deze ideeën en beweert dat vrouwen helemaal geen mannencarrière willen. Nederland is een vrouwenparadijs, omdat het kleine-baantjes-ethos gesneden is op het vrouwenlijf. We willen moederen. Laat ons.

Het combineren van carrière en moederschap blijft knellen. Het kost allebei tijd en energie en moet min of meer tegelijkertijd gebeuren. We kunnen het kindjes maken uitstellen, massaal aan de IVF en adoptie, en met botox en liposuctie jong blijven. Kijk naar Madonna: het kan, maar het is wel een beetje eng. Het is gezonder als vrouwen op het werk later kunnen pieken dan mannen, zodat we eerst meer van ons kroost en later meer van ons werk kunnen genieten. Dat is pas een vrouwenparadijs.

De onmogelijke opdracht luidde: schrijf een column van 300 woorden waarin je de volgende stelling verdedigt of weerlegt: “Vrouwen moeten meer tijd hebben voor zelf-ontplooiing en daarom moet de vruchtbaarheidsleeftijd zo lang mogelijk kunstmatig worden verlengd”. Geweldig idee. Not. Deze column had gepubliceerd moeten worden in NRC Next, maar helaas kozen ze een andere…

No comments:

Post a Comment